Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
JÄRN
Järn bidrar till normal bildning av röda blodkroppar och hemoglobin. Järn bidrar till normal syretransport i kroppen. Järn har en roll i celldelningsprocessen.
Järn finns i
Järn finns främst i inälvs- och blodmat som lever och blodpudding. Det finns även i kött, fisk ägg och vegetabiliska livsmedel som till exempel fullkornsprodukter, spenat, bananer och persikor.
Rekommederat intag per dag av järn:
- Flickor 14-17 år: 11 mg/dag
- Pojkar 14-17 år: 11 mg/dag
- Kvinnor i fertil ålder: 15 mg/dag
- Övriga vuxna: 9 mg/dag
Järnbrist
Brist på järn ger blodbrist, blekhet och trötthet. Järnbrist drabbar oftare kvinnor än män och kvinnor kan behöva kosttillskott trots att kosten i övrigt är järnrik. Järnbrist kan uppstå om det järn man får genom maten inte ersätter det kroppen förlorar vid svettning, blodförlust och normal avstötning av celler. Vid svår järnbrist kan det också uppstå förändringar i munslemhinnan, speciellt tungan, samt i huden och naglarna.
Överdosering av järn
Järn i större mängder är giftigt, särskilt för barn. 3 000 mg järn räknas som dödlig dos för en tvååring. Överdosering av järn under längre perioder kan medföra hämosideros (avlagring av järn i vävnaderna) speciellt i lever, mjälte, bukspottkörtel, hjärta och leder. Att överdosera järn är svårt då kroppen bara tar upp den mängd den behöver, förutom då det gäller hemjärn som är vanligt förekommande i exempelvis rött kött.
Mer om järn
Man räknar med att kroppen i genomsnitt bara tar upp 5-10 procent av det järn som finns i maten. Hur järn tas upp påverkas även av andra ämnen. Vitamin C kan exempelvis förbättra upptaget medan kli, te och kalciumrika livsmedel kan försämra det.