Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
E-VITAMIN
Vitamin E skyddar de fleromättade fettsyrorna mot nedbrytning i vävnaderna. Det har även betydelse för bland annat de röda blodkropparnas stabilitet.
E-vitamin finns i
Vi får framför allt i oss vitamin E från frön och vegetabiliska oljor, margarin, vetegroddar, gröna bladväxter, avokado, fullkornsprodukter, ägg och mjölk.
Rekommederat intag per dag av E-vitamin:
- Män: 10 mg/dag
- Kvinnor: 8 mg/dag
- Gravida: 10 mg/dag
- Ammande: 11 mg/dag
E-vitaminbrist
Brist på E-vitamin kan orsaka muskelsvaghet, ofruktsamhet. Det är dock svårt att påvisa dessa bristsymtom hos människor.
Överdosering av E-vitamin
Intag över 300 mg per dag under längre tid kan ge symtom som illamående och diarré samt minska blodets förmåga att levra sig.